dieren, katten

Poes alleen

Gray Cat sitting on a balcony with summer sunlight on the back

Mijn ouders zijn op vakantie.

Poes is daarover niet geconsulteerd en vat dat op als een belediging. Haar ongenoegen uit ze met stil protest, iets waar wij allen een voorbeeld aan zouden moeten nemen. Wat voor een toevallige voorbijganger een lieflijk tafereeltje is met een kat die op de oprit ligt te zonnen is voor de ingewijde een ongeduldig huisdier dat, in afwachting van de verwachte terugkeer, zo dicht mogelijk bij de openbare weg heeft postgevat zonder het erf te verlaten.

De eigen grond moet immers te allen tijde verdedigd worden, zeker nu de mensen het fort lafhartig verlaten hebben om op een vage locatie te gaan fietsen, terwijl ze toch zouden moeten weten dat ze zich bezig horen te houden met het uitschenken van kommetjes melk en het openen en sluiten van deuren voor een dier dat niet inziet waarom het een kattenluikje zou moeten gebruiken als er zoveel personeel ter beschikking staat om de hele deur open en dicht te doen.

Twee keer per dag kom ik even kijken. Of er nog eten genoeg is, of de deur naar de kattenbak open staat en of er nog voldoende water is. Voor poes staat zoveel eten en drinken op de grond dat alle dieren van het dorp minstens een week lang zouden kunnen komen eten en tenzij er plots binnenshuis een onverklaarbare windhoos opsteekt zal de deur ook een paar uur na mijn vorige bezoek nog steeds open staan, maar toch: ik kom kijken.

In normale omstandigheden wordt mijn aanwezigheid door poes volkomen genegeerd. Ik behoor niet tot de intimi die de deur bedienen, eten komt zelden uit mijn handen en ik ren nooit diagonaal door de kamer met een staart achter me aan om vervolgens onder een kast te verdwijnen. Poes vindt me dan ook niet erg boeiend. Maar nu liggen de kaarten anders. Plots ben ik het middelpunt van spinnende belangstelling. Ja, poes onderneemt zelfs een voorzichtige poging op mijn schoot te komen zitten, maar ik ben die klauwtjes niet gewend en na wat aarzelende pogingen besluiten we voorlopig van deze intimiteit af te zien.

Poes heeft met haar toenaderingspogingen in de eerste plaats een praktisch doel. Wanneer dat niet snel genoeg tot me doordringt loopt ze nuffig naar de bordjes met eten en drinken om van daaruit een klaaglijk gemiauw te lanceren. Weifelend kijk ik naar de overvolle schalen. Poes staat erop dat de brokjes nรณg wat hoger worden opgetorend, net zolang tot de zwaartekracht er geen zin meer in heeft en enkele stukjes voedsel op de vloer belanden. Daar worden ze meteen opgepikt uit het tapijt dat eigenlijk drie weken geleden al een beurt had moeten krijgen. Poes ziet die eenzame brokjes vast als lotgenoten.

Het schransen duurt hooguit twee minuten. Dan loopt poes weer naar de deur. Ik ben haar voor en doe de wereld open voor ze de kans krijgt een jammerklacht aan te heffen. Een tel nog kijkt ze me verrast aan, verbouwereerd door de snelheid waarmee de deur geopend is. Vervolgens trippelt ze naar buiten, zonder me nog een blik te gunnen. Want zo interessant ben ik nu ook weer niet.

5 Comments

 1. 1

  Mijn moeder paste altijd op mijn kat, als ik weer zo nodig op vakantie moest. En er waren toen nog geen mobieltjes, dus dan kocht ze altijd een fotrolletje om ons achteraf toch een beetje bij te kunnen praten over het wel en wee van de poes tijdens onze afwezigheid. En dan zag je dus altijd een poes die innig tevreden op de bank lag, of krijsend bij de voordeur stond omdat zijn favoriete oma er weer aan kwam. Het werd zelfs zo erg dat poes me werkelijk geen blik meer waardig keurde als poezenoma op de koffie kwam, en daar had poes nog gelijk in ook want oma had altijd wel wat te bikken bij zich ๐Ÿ˜€

 2. 3

  Wat leuk geschreven Vlaamsevink, ik zie het zo voor me.
  Hoe poes dan verongelijkt is dat ze in de steek gelaten is. Zijn je ouders al weer terug en is poes alweer tevreden?

 3. 4
 4. 5

  Freya, ze waren net terug toen ik het stukje af had. Maar vond het mooier staan om het een dag te ‘antidateren’. Niet verder vertellen! ๐Ÿ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>