Eten

Eton Mess met gemarineerde aardbeien en banketbakkersroom

dessert with strawberries in a glass on the table

Geen idee of jullie het leuk vinden om te lezen, maar we proberen het gewoon eens; een recept!
Ik ben geen goeie blogger, maar wel een fanatiek hobbykok, dus het leek me leuk om eens één van mijn probeersels met jullie te delen.

Vandaag wil ik een recept met jullie delen wat altijd een enorm succes is tijdens etentjes.
Ik maakte dit als dessert met kerstmis, maar als tussendoortje of als toetje voor een casual diner is het ook perfect!
Het is nu ook echt de tijd van het jaar omdat er verse aardbeien in zitten!

Het recept is een variatie op een klassieke Eton Mess, aardbeien met verkruimelde meringue en slagroom. Ik marineerde de aardbeien, voegde banketbakkersroom toe, en voila, een origineel dessert, en superlekker.
Het leuke van dit recept is ook dat je alles vroeger op de dag of zelfs een dag op voorhand kunt maken, zodat je op het moment zelf alleen slagroom hoeft te kloppen en de glaasjes op hoeft te maken.
Voor wie geen alcohol wil gebruiken; het kan ook met gewone, ongemarineerde aardbeien, maar de smaak van de Gran Marnier met de aardbeien is wel echt de zonde waard!

De hoeveelheden zijn niet heel duidelijk afgelijnd in dit recept omdat je kunt variëren. De één zal liever meer slagroom hebben, de ander meer meringue en de derde vooral veel aardbeien.
Het is een kwestie van gevoel.
Voor dit recept, voor 4 tot 6 personen moet dit wel ongeveer de juiste hoeveelheid zijn.

We nemen het recept stap voor stap door:

Eerst moet je de meringue en de banketbakkersroom maken. Dit kan allebei makkelijk een dag van tevoren. Het is zeker niet moeilijk, maar het vraagt enig geduld.

Voor de meringues gebruik ik meestal de verhouding 3 eieren en 90 gram fijne suiker en 100 gram poedersuiker. Belangrijk is dat je kom goed vetvrij is, was deze dus goed af en ontvet met citroensap, vers of uit een flesje!
Doe de eiwitten en suiker in de vetvrije kom en klop met een mixer of keukenmachine tot het eiwit stijf is en pieken vormt. De klassieke truc is dat je de kom ondersteboven moet kunnen houden zonder dat je onder het eiwit zit.
Zorg dan wel dat je kom na het ontvetten heel goed droog is, anders kom je voor onaangename verrassingen te staan!
Voor de fanatieke thuiskok die geen handmixer of keukenmachine heeft; je kunt het in theorie ook met de hand doen. Hoef je de rest van de week niet meer naar de sportschool. Ikzelf begin er niet aan.

Vorm met twee lepels hoopjes van het eiwitschuim op een bakplaat bekleed met bakpapier (ze mogen vlak bij elkaar liggen) en zet de bakplaat in een voorverwarmde oven van 80-100 graden.
Laat de meringues 2 uur in de oven staan. Zet dan de oven uit maar laat de meringues nog in de oven afkoelen met de deur op een kier. Dit doe je door een pollepel tussen de deur van de oven te steken.

Nu we de meringues hebben gaan we aan de slag met de banketbakkersroom.
Ik gebruik hiervoor altijd het recept van Laura’s bakery. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, dus ik geef jullie gewoon het recept. Dat vindt je hier:
https://www.laurasbakery.nl/banketbakkersroom/

Als je de room gemaakt hebt zet je deze, afgedekt met plastic, in de koelkast tot je hem nodig hebt.
Eén keer dit recept maken is voldoende.

Hierna is het tijd om de aardbeien te marineren.
Maak ze schoon en snijd ze in vieren, of hoe je ze zelf wilt. Ik doe ze meestal in een glazen kom.
Houdt een paar aardbeien over als garnering.
Wat betreft de aardbeien ben ik niet zo van de exacte wetenschap, maar ik zal proberen een richtlijn te geven.
We gaan uit van een bakje aardbeien, dus 500 gram.
Daarbij doe je ongeveer 4-5 eetlepels grand marnier, een zelfde hoeveelheid sinaasappelsap (of een klein borrelglaasje, ook een goeie maat), en naar smaak wat basterdsuiker.
Roer het goed door elkaar, dek af met folie en laat het rusten in de koelkast. De smaken moeten goed in de aardbeien kunnen trekken dus je zult het minstens 1 á 2 uur moeten laten staan.

Het enige wat we nu nog moeten doen, is de slagroom kloppen. Dit is iets wat ik meestal last minute doe.
Ik gebruik altijd verse slagroom, het leuke hiervan is dat je suiker naar smaak toe kunt voegen en je het dus zo zoet kunt maken als je zelf wilt.
De gouden regel is hier ongeveer 1 á 2 eetlepels suiker per 100 ml slagroom.

Nu we alle onderdelen klaar hebben is het tijd voor het last minute werk; het opbouwen van het dessert.
Je begint met 4 mooie glazen.
Onderin de glazen begin ik meestal met een schepje banketbakkersroom. Hier op een schepje aardbeien, slagroom, en dan verkruimel je de meringue er over. Dit herhaal je tot het glas vol is.
Ik probeer altijd te eindigen met meringue maar als het anders uit komt is dat natuurlijk ook prima.
Je zult zien dat je een prachtig gelaagd effect krijgt in je glas.
Werk het ten slotte af met een aardbei en wat grove kruimels meringue, en je hebt een dessert waar je zeker veel lof mee zult oogsten!

Eet smakelijk!

3 Comments

 1. 1

  Dat lijkt me een heerlijk zomers toetje en ga ik zeker eens proberen, Marels! (En dat voor iemand die eigenlijk altijd chocola wil bij een desert, dus dat zegt wel wat!)

 2. 2

  Ik denk dat je er prima hagelslag of chocoladesaus bij kunt doen eigenlijk 😉

  Overigens kun je de meringue natuurlijk ook kopen, maar ik heb een rare tic met zoveel mogelijk zelf maken. Het is ook echt súperlekker dit!
  Heb het eens als extraatje voor mijn bewoners op het werk gemaakt en die spraken er twee maanden later nog over.

  Je wordt er trouwens niet direct mager van, maar ja. Je kunt altijd nog zeggen dat je fruit aan het eten bent dus gezond bezig bent.

 3. 3

  Het ziet er in ieder geval smakelijk uit!
  Zo te lezen is het niet erg “arbeidsintensief”, dus mocht ik iemand willen imponeren met een nagerecht zal ik zeker eens een poging wagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>