Luchtkwaliteits-checker Longfonds

Forums Actualiteit & Politiek Luchtkwaliteits-checker Longfonds

This topic contains 37 replies, has 7 voices, and was last updated by  zazamaenade 9 months, 1 week ago.

Viewing 25 posts - 1 through 25 (of 38 total)
 • Author
  Posts
 • #16038

  zazamaenade
  Participant

  Via een bericht op de NOS-site over de luchtkwaliteit in Nederland( https://nos.nl/artikel/2219536-gemeenten-moeten-maatregelen-nemen-tegen-auto-s-en-houtkachels.html ) kwam ik op een site van het Longfonds met een postcode-luchtkwaliteits-checker.
  https://www.longfonds.nl/gezondelucht/?utm_source=longfonds.nl&utm_campaign=gezondelucht&utm_medium=ctaheader

  Ik heb mijn eigen postcode ingevoerd, en het toen vergeleken met adressen waar ik eerder woonde, en met adressen van verschillende mensen die ik ken, verspreid over het land, en mijn postcode kwam met matige luchtkwaliteit, 4,2 eruit :scratch:
  Zelfs het slechtste resultaat, van alle adressen die ik intikte, inclusief wat adressen in (buitenwijken van) grote steden.
  Ik woon enigszins landelijk, met wel wat veebedrijven in een straal van vijf kilometer. Maar ik ben wel wat teleurgesteld, had gedacht dat het wat beter was.

  Ik kon zo gauw niet vinden waar ze de cijfers op baseren, op data van het RIVM dus, het is natuurlijk deels nattevingerwerk, want de situatie verandert constant, al is het maar door wind, windrichting, zonne-instraling, intensiteit van het verkeer enzovoort.
  Hoe is het bij jullie ?
  Op de site hoef je alleen maar een postcode en huisnummer in te voeren, en niet perse exact dat van jezelf 😉

  #16039

  lisa
  Participant

  Ik kom op 4.0
  Ik woon in de binnenstad van een redelijk grote stad, in een autoluw gebied.

  Mijn vorige woningen waren gek genoeg allemaal 4.0: ouderlijk huis, studentenwoning en benedenwoning in een andere stad tijdens mijn stage.

  Luchtkwaliteit in de omgeving van mijn werk is 4.2, maar dat is een bijna hermetisch afgesloten gebouw met zeer goede luchtcirculatie dus de luchtkwaliteit heeft daar weinig invloed op mijn longen.

  #16040

  NummerZoveel
  Participant

  De site liep vast toen ik ging checken. Ik kon mijn huidige en vorige adres doen, en ik vind de uitkomsten wat vreemd. Mijn vorige huis lag op een paar honderd meter van een drukke snelweg en dichtbij industrie, en de luchtkwaliteit zou daar volgens de checker beter zijn dan op mijn huidige adres (in de natuur, met de dichtstbijzijnde snelweg op >3km afstand). Ik kom voor mijn huidige adres ook op 4,2 uit.

  #16043

  zazamaenade
  Participant
  Topic Starter

  Wat resultaten van opvallende plaatsen die ik intikte vond ik toch ook wel wonderlijk.
  Het adres van een vroegere vriendin, aan een erg drukke weg, in de binnenstad van een grote stad, een weg waarvan ik weet dat die als één van de smerigste van de stad, bijna van het land, bekend staat, gaf een 3.7 als resultaat.
  Een kasteel tussen Domburg en Oostkapelle, aan zee, op Walcheren, Zeeland, een plek met relatief schone lucht, dacht ik toch, geeft een 4.0 :scratch: ??

  #16062

  vlaamsevink
  Participant

  Zaza, twee jaar geleden is in Antwerpen een vrij grootschalige luchtkwaliteitsmeting gedaan. Daar kwam onder meer uit naar voren dat de lucht in nauwe straatjes doorgaans slechter was dan aan brede wegen, omdat de lucht, inclusief schadelijke deeltjes, daar makkelijker weg kan. Misschien verklaart dat ook voor een stuk de resultaten die je kreeg bij de straten die je intikte?

  #16066

  Watje
  Participant

  Rond de 4,0 komt vaker voor geloof ik. Dat is matig.
  Denk dat zo’n 5 jaar geleden het cijfer hier wel slechter (hoger) geweest is. Bij werkzaamheden zijn er veel bomen gekapt maar inmiddels weer aangeplant terwijl de nieuwe situatie op zich ook iets goeds met de luchtkwaliteit moest doen. Alleen tijdens werkzaamheden werkte het averechts.

  Milieudefensie heeft een kaartje. Je krijgt er geen cijfer bij, maar het zoekt wat makkelijker dan postcode.
  https://milieudefensie.nl/mobiliteit/recht-op-gezonde-lucht/waar-is-de-lucht-ongezond?
  [edit] M heeft wel een andere insteek dan het longfonds: %kans dat luchtkwaliteitsnorm ergens overschreden wordt.

  Onderschat nooit de kracht van internet

  #16067

  NummerZoveel
  Participant

  Vandaag zegt de check 3.7 voor mijn locatie, en volgens het kaartje van milieudefensie is er hier niets mis.

  #16068

  lisa
  Participant

  Misschien heeft de luchtkwaliteit ook te maken met veehouderij in de regio? De methaangassen uit de koeienscheten zijn minstens zo schadelijk als CO2.

  #16071

  zazamaenade
  Participant
  Topic Starter

  De Longfonds-site heeft het druk, blijkbaar 🙂
  De ‘checker’ wil niet laden.
  Als de resultaten per dag kunnen verschillen baseren ze hun uitkomsten misschien op satellietgegevens ?

  Op de Milieudefensie-site gaat het om overschrijdingen van de Stikstofdioxide-norm, begrijp ik ?
  Het Longfonds meet misschien ook het fijnstof, en daar heb je verschillende groottes in, het ultrafijnstof komt dieper de longen in.
  Naast methaan scheidt de veehouderij, zeker de intensieve veehouderij, en de grote en megastallen geloof ik veel fijnstof uit.
  Er is een ‘Atlas natuurlijk kapitaal’-site, waar ook gespecificeerde kaartjes op staan, qua luchtverontreiniging. Ultrafijnstof is geloof ik meer bij drukke wegen, ‘gewoon’ fijnstof (pm10) ook veel in gebieden met intensieve veehouderij (Oostelijk Noord-Brabant en de West-Veluwe).
  http://www.atlasnatuurlijkkapitaal.nl/kaarten;jsessionid=D6F87E4CC092D8146D62A50C9400453B
  Kies dan kaartlaag ‘reinigend vermogen’.
  Ook ‘vordering in bodemonderzoek en sanering’, en ‘potentiële invang fijnstof door vegetatie’ kun je daar vinden.
  De luchtvervuilingsgegevens zijn niet actueel, maar over het jaar 2015.
  Ook productie van voedsel, biomassa, gegevens over drinkwater enz enz.

  Fijn, heel verhaal verdween omdat ik een lettertje wijzigde :wall:

  #16072

  zazamaenade
  Participant
  Topic Starter

  Geen idee hoe verfijnd de gegevens zijn, trouwens, of op straat- of wijk- cq dorpsniveau wordt weergegeven.
  Even testen, straks, of het een paar straten verderop een ander resultaat geeft.
  Toen ik gisteren voor het eerst die Longfondssite bezocht stond er nog geen cijfer over het aantal bezoekjes, ‘s avonds was het al meer dan 200.000, nu zit het een eind boven de 500.000.

  #16081

  NummerZoveel
  Participant

  @lisa, wij hebben hier inderdaad wel wat melkveebedrijven in de buurt, maar dat zijn slechts keuterboertjes en zeker geen megastallen.

  #16084

  zazamaenade
  Participant
  Topic Starter

  Hier in de buurt wat melkveebedrijven, en een enkele middelgrote varkensmesterij (wat is dat toch een akelig woord, maar dat is het wel). Geen snelwegen in een straal van een paar kilometer. Wel aardig wat bomen en weilanden en wat akkers, met mais, granen en grove groenten. Op die maisakkers gaat veel mest. Oh ja, en soms wat lelieteelt. Daar schijnt veel bestrijdingsmiddel op gebruikt te worden.
  Ik ben wel eens langs een lelieveld gefietst terwijl daarop gespoten werd, en daarna had ik wel flinke hoofdpijn en een zere keel.

  #16088

  NummerZoveel
  Participant

  @zazamaenade, hier in de buurt zijn vooral veel weilanden met weinig koeien, veel bos en heel af en toe een verdwaald mais- of graanveld. Ik denk daarom dat onze luchtkwaliteit vooral te maken heeft met het feit dat we in de Randstad zitten, maar dat strookt niet helemaal met wat ik eerder heb geleerd over de invloed van snelwegen (die zou namelijk maar zo’n 3 km moeten reiken).

  #16097

  pluk
  Participant

  Interessant die checker. Ik kom op 4.2. Mijn vorige woonplaats had ik ook schoner geacht, maar is 4.3
  De site van het RIVM heeft kaartjes die ik handig vind lezen, die kwam ik een poosje geleden tegen via de krant. Hier: https://www.rivm.nl/media/milieu-en-leefomgeving/hoeschoonisonzelucht/

  CO2 is niet schadelijk om in te ademen, fijnstof wel. Dat komt vrij bij wegen, maar ook bij stallen, vooral kippenhouderijen schijnen er goed in te zijn. Op de website van het RIVM is een kaartje die die twee splitst: roet (wegen) en fijnstof, twee tabjes. Het duurde even voor ik door had dat je een ander tabje aan kan klikken boven het kaartje.

  #16099

  zazamaenade
  Participant
  Topic Starter

  Hier is het vandaag zelfs 4.5 , nog matiger dan gisteren.
  @pluk, het schijnt dat vanwege de kippenstallen op de West-Veluwe (Barneveld en omgeving) de lucht daar tamelijk vervuild is. En het schijnt dat juist de luchtreinigingsinstallaties in die stallen één van de oorzaken van die stalbranden zijn :-((

  #16100

  pluk
  Participant

  Ja, die wolk is blijkbaar redelijk groot. Als ik zo op die kaartjes kijk is dat de reden van de slechte luchtkwaliteit hier (ik woon ergens in het midden van het land inderdaad).
  Dat dat de reden is van de branden wist ik niet… al klinkt het wel logish nu je het zegt. Lucht met veel stof pompen en bewegende, warm wordende onderdelen in stof. Het enige wat dan echt een goede oplossing is is minder kip eten eigenlijk.

  #16101

  zazamaenade
  Participant
  Topic Starter

  Tsss, zelfs op de Rozengracht, hartje Amsterdam, toch behoorlijk auto-druk in de binnenstad, zou de lucht schoner zijn dan bij mij : 3.9 :wall: ??

  #16102

  zazamaenade
  Participant
  Topic Starter

  Dat die installaties de reden zijn zou ik niet durven zeggen, zoveel weet ik er ook niet van, maar wel één van de redenen.
  Ik zie het wel eens langskomen in een uitgebreider artikel over stalbranden.

  Ja, minder kip, of alleen biologische, en af en toe. Zo doe ik het.

  #16104

  pluk
  Participant

  Hier ook biologische kip. En ei. Maar biokippen stoten ook fijnstof uit. Kip eten we niet veel, maar hier in huis gaan er heel wat eieren doorheen ben ik bang.

  Of moeten we er iets aan doen dat we blijkbaar graag veel exporteren: https://www.nu.nl/economie/4962641/nederland-grootste-exporteur-eieren-binnen-europese-unie.html

  #16105

  zazamaenade
  Participant
  Topic Starter

  Of moeten we er iets aan doen dat we blijkbaar graag veel exporteren: https://www.nu.nl/economie/4962641/nederland-grootste-exporteur-eieren-binnen-europese-unie.html

  Nou, inderdaad. Nederland produceert zo ontzettend veel voor de export, vlees, eieren, melk.
  Ik las onlangs dat 80 % van onze melkproductie ook naar het buitenland gaat, en voor vlees, dit zegt de sector zelf :
  http://www.cov.nl/sector-in-cijfers

  #16106

  zazamaenade
  Participant
  Topic Starter

  Het dubbele aan biokippen is dat er gezegd wordt dat zij zelfs méér fijnstof produceren dan ‘scharrel’kippen, juist omdat ze in en uit lopen, en rondscharrelen, buiten.
  Zelfde verhaal voor buiten lopen van koeien, methaan uit adem en koeienpoep, dan wordt luchtvervuiling als argument gebruikt om te bepleiten dat het beter is om dieren binnen te houden omdat die lucht te ‘beheersen’ is.
  Ongelofelijk wat een kromme redeneringen :no:

  Maar goed, een stokpaard mag af en toe langskomen, toch :blush:

  #16108

  pluk
  Participant

  Dat exporteren snap ik echt niet. We zijn een klein land met een enorme druk op ruimte, en dan gaan we focussen op export van vlees en diergerelateerde producten? Die dieren hebben ruimte nodig, en eigenlijk is er ook ruimte nodig voor het voer (maar dat importeren we) en de mest (die is inderdaad een probleem). Het is gewoon niet zo logisch.

  Het klopt wel denk ik, dat varkens houden in een varkensflat met luchtfilters er op leidt tot minder uitstoot van fijnstof. Of het fijn is voor de varkens, en een gewenste oplossing is een ander verhaal. Maar ik denk dat het argument wel inhoudelijk correct is: dieren binnen in een moderne stal = minder fijnstof. (Ik zie de dieren trouwens liever buiten hoor).

  #16113

  zazamaenade
  Participant
  Topic Starter

  Ja, inhoudelijk klopt het wel, maar dieren houden is iets anders dan enveloppen produceren.
  Dat lijken ‘we’ te zijn vergeten.
  Zelfde verhaal (weinig ruimte, veel productie aantrekken) lijkt te gelden voor Schiphol. Het is een groot overstap-hub geworden, daarmee veel inkomend en uitgaand verkeer, met veel reizigers aantrekkend.
  Nederland lijkt zich te willen specialiseren in zaken die eigenlijk veel ruimte vergen. Vreemd eigenlijk, voor zo’n klein land dat zich heeft ontworsteld aan de zee en de moerassen.

  Misschien is het wel een soort hybris, de overtuiging dat ruimte-argumenten voor ons niet gelden omdat we het land uit zee hebben getrokken, en dat alles mogelijk is ?

  #16115

  pluk
  Participant

  Ja dat is er ook zo een inderdaad: geen luchthaven voor eigen verkeer, maar een overstap hub.. waarom?
  Dat ruimte argument vind ik mooi gevonden, misschien is het wel zo. Mijn logical is ook om te specialiseren in iets dat geen of ruimte kost: dingen vooral gebaseerd op kennis misschien?

  #16169

  snoesje666
  Participant

  Volgens mij klopt die checker voor geen meter. Wij wonen aan de rand van het dorp. Af en toe lopen er koeien in het weiland aan de andere kant van de sloot, maar die verhuizen na twee, drie dagen weer. En toch zou het hier matig zijn. Met kilometers vrij uitzicht, en geen vervuilende industrie.

Viewing 25 posts - 1 through 25 (of 38 total)

You must be logged in to reply to this topic.