kinderen

Gezinsuitbreiding – de Grote Verbouwing

Colorful kids play room with tent and hammock

In mijn vorige berichtje schreef ik al over de grote verandering die er binnenkort in ons leven plaats gaat vinden. Mijn man en ik krijgen er binnenkort niet één, maar drie kinderen bij. Voor een stel dat toe nu toe altijd kinderloos geweest is, wordt dat toch even een flinke aanpassing.

Niet alleen zullen we ons leven heel anders in moeten gaan richten, maar ook uit praktisch oogpunt moet er nog wel één en ander gebeuren voor we naar Amerika kunnen vertrekken om de kinderen te gaan halen.

Mijn man en ik wonen in een prachtig appartement, vinden we zelf, maar het is volstrekt onlogisch ingedeeld voor drie kinderen. Slaapkamers hebben we in principe genoeg, maar een mens schijnt in tien jaar tijd genoeg rommel te verzamelen om meerdere slaapkamers ruimschoots te vullen. Zelfs als je maar met zijn tweeën bent. Lichte paniek dus, hier in huis. Mijn man, sinds zijn veertigste chronisch op dieet en plotseling aan het sporten, snapt namelijk niet wat we moeten zónder fitnessruimte in huis. Het is ook wel makkelijk hoor, na je werk even een uurtje op de loopband springen, maar goed, het zal wel geen eerste levensbehoefte zijn. Dat snapt hij dan ook wel, dus, goed, de fitnessruimte moet plaats maken voor een kinderslaapkamer. Kamer leeggehaald, fitnessapparatuur op Marktplaats gezet en alles in de opslag gezet. En een abonnement op de sportschool genomen, zucht.
Probleem 1 opgelost, we hebben al één kamer leeg.

Probleem 2; de was. Slaapkamer 2 is volledig gewijd aan het doen van de was. Weinig spectaculairs verder, maar goed, je moet toch ergens een
strijkplank en een wasrek kwijt. Deze was uiteraard makkelijker op te lossen. Mijn man en ik waren het er al snel over eens dat het hebben van een aparte waskamer ook geen eerste levensbehoefte is. Strijkplank in de gangkast gefrommeld, waslijnen op het balkon, probleem 2 ook opgelost. Weer een kamer leeg.

Een ernstiger eerste levensbehoefte en dus een groter probleem was probleem 3, de laatste slaapkamer; het kantoor van mijn man. Zijn domein, het enige wat ik krijg is een klein hoekje in de kast om mijn laptop op te bergen. De waskamer is van mij, zegt ie dan altijd zo lief. En bedankt. Nou ja, die laptop van mij is dus niet zo’n probleem, die kan ik ergens anders wel kwijt. Maar dan, het kantoor. Om de één of andere reden vindt mijn man het onmisbaar om een stuk of vier computers en laptops te hebben staan. Die kunnen niet weg, echt niet. Want wat moet een mens zonder vier computers? Computers die hij overigens nauwelijks gebruikt als hij thuis is want, zo zegt hij, hij zit al ruim veertig uur per week achter een beeldscherm. Thuis probeert hij dus zo min mogelijk te computeren. Maar het kantoor is onmisbaar. Wie het nog snapt mag het zeggen. Ik al jaren niet meer, maar goed, verder vind ik hem best nog leuk. Probleem 3 was dus niet zo snel een oplossing voor, maar uiteindelijk is het heel simpel; we hebben de kamer nodig dus het kantoor gaat. Tot frustratie van mijn man, maar we zijn inmiddels tot het compromis gekomen om het bureau te verhuizen naar de overloop, daar is op zich wel plek. Mijn man iets minder chagrijnig en voldoende slaapkamers leeg. Eindelijk. Probleem 3 ook aan de kant.

En dat brengt ons bij probleem 4; het inrichten van de kamers. Het is niet omdat we homo zijn dat we gelijk verstand hebben van het inrichten van tienermeisjeskamers. Verre van zelfs. Oké, we snappen dat er een bed, een bureau en een kast in moet staan. Maar verder? We kennen de kinderen nog niet, weten niet precies wat zij mooi vinden. We hebben besloten om de inrichting dus erg basic te houden nog. En dan maar extra budget uittrekken om de kamers verder aan te kleden samen met de kinderen, als ze hier zijn. Maar goed, probleem 4 wordt er eentje voor een volgende blog, als we naar de Ikea gaan om daar de boel compleet leeg te kopen. Ik vrees dat ik daar
ook wel weer een boek over zal kunnen schijven…

You Might Also Like

10 Comments

 1. 1

  Ik zou verhuizen naar een huis met een tuin, vooral fijn voor het jongste kind, met 4 kunnen ze ook nog niet echt alleen buiten spelen.

 2. 2

  Ik zou gaan verhuizen naar een eengezinswoning met een leuke tuin. En natuurlijk de scholen dicht in de buurt als het mogelijk is.
  Lekker helemaal nieuw beginnen!

 3. 3

  Naja, verhuizen is ook niet van de ene op de andere dag geregeld he. Ik vind dat Tijs en Tijsman dapper bezig zijn. Ik vond het al zo stressvol toen ik één kind kreeg, dus laat staan drie tegelijk.

 4. 4

  Bedankt voor jullie leuke reacties! We zouden op termijn inderdaad heel graag verhuizen naar een huis met een tuin, maar dat is niet zo één twee drie geregeld. Vandaar dat we dus eerst aan het zorgen zijn dat we in ons huidige huis de kinderen goed op kunnen vangen. Verhuizen komt dan wel. Dat is iets voor de lange termijn!
  Eerst maar kijken of de kinderen wel mee willen komen naar Nederland!

 5. 5
 6. 6

  Ik denk dat ik er ook rekening mee zou houden dat die kinderen, als ze zo getraumatiseerd zijn, de eerste tijd misschien wel heel graag nog samen slapen omdat dat veiliger voelt, dus dat er misschien een paar matrassen versleept moeten worden

 7. 7

  Heel herkenbaar! Wat @nlies zegt: grote kans dat ze in het begin bij elkaar willen slapen. Wij hadden twee bedden op een kamer en verder amper aankleding. Dat kwam snel genoeg goed 😉

 8. 8

  Daar hebben we inderdaad ook rekening mee gehouden. Als de meisjes dat willen kunnen we dat snel genoeg veranderen. We willen wel voor alle drie de kinderen een eigen plekje creëeren, waar ze zich terug kunnen trekken indien nodig.
  Willen ze dan bij elkaar slapen, prima, dan zetten we in een kamer een extra bed.
  Desnoods slapen ze de eerste tijd in ons bed en wij op de kinderkamers. We zien het wel.
  We gaan gewoon zoveel mogelijk mee met wat de kinderen nodig hebben, zeker in het begin.

 9. 9

  Vergeet het kleine broertje niet he, 2 zusjes die samen slapen en hij :”moet”alleen
  Misschien allemaal ten overvloede, jullie gaan niet over een nacht ijs

 10. 10

  Absoluut Nlies!
  De meisjes hangen meer aan elkaar dan aan hun broertje nu. De jongste zit alleen in een ander pleeggezin, dus zijn contact met zijn zusjes is minder intensief dan het contact dat de meisjes met elkaar hebben.
  Maar als ze bij elkaar willen slapen, natuurlijk kan dat! Desnoods inderdaad in ons bed, als ze dat willen. We proberen echt uit te gaan van wat de kinderen willen en nodig hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>