Actualiteit, Nieuws

Laatste berichten van het front in Eelde

Op de frontlinie

Het rommelt in Eelde.

Ik beantwoord graag uw eerste vraag. Eelde ligt in Drenthe, dat op zijn beurt weer in Nederland ligt (maar dat wist u wel). Verder geef ik u nog mee dat Eelde klein maar dapper is, wat voor Den Haag – dat eerder naar het kleine dan naar het dappere keek – reden was om het dorp twintig jaar geleden met wat andere plaatsjes samen te vegen tot de nieuwe constructie Tynaarlo.

De taalliefhebber in mij vraagt zich nu af of we het in gesproken vorm moeten hebben over Tinaarlo dan wel Tijnaarlo. Ik hoop hier nog eens veldonderzoek naar te doen. Dat moet even wachten, eerst uw tweede vraag.

Wat rommelt er dan? Ik beken: mijn eigen verwachtingen waren hooggespannen. Ik hoorde over de hommeles door een bericht op dit forum, dat onomwonden stelde: ‘Burgeroorlog dreigt in Eelde’. De forummer die het topic opende had hierachter tussen haakjes vermeld in welke provincie het dorp gesitueerd moest worden, wat me doet vrezen dat zij maar al te goed beseft hoe ver mijn kennis reikt. Ik klikte door naar een stukje uit het AD, dat bevestigde: ‘Eelde verscheurd door ruzie’.

U begrijpt dat ik er toen eens lekker voor ging zitten.

Het viel een beetje tegen. We hebben net de herdenking van de slag bij Passendale achter de rug, uit Noord-Korea komt de belofte dat het einde van de Amerikaanse president niet lang meer op zich zal laten wachten, en afhankelijk van uw locatie bent u al omringd door of kunt u uitkijken naar moeders die opgelucht ademhalen omdat hun kroost weer een schooljaar lang veilig opgeborgen wordt.

Het AD stelt hier een kalende man tegenover die, gekleed in een te vaak gewassen t-shirt waar nog net ‘Santa Monica, California’ op te lezen valt, poseert naast een licht bekreukelde affiche die onder meer een optreden van het volksfenomeen Jannes en een heus Tiroler bierfeest belooft. Een soort combinatie van de Summer of Love en de alpen in de polder, kortom.

Het begeleidende artikel maakt duidelijk dat de tweedracht in Eelde ontstond toen de heer Boerma – de man die zonder tegenstribbelen de t-shirts afdraagt die uit Afrika zijn teruggestuurd – het niet eens was met de vernieuwingsplannen van de mensen achter het bloemencorso. Die zijn verenigd in een heus bestuur, want denk nu niet dat bloemen uit eigen beweging uitgroeien tot corso-waardige exemplaren. Dat moet uiteraard een beetje begeleid worden.

Het probleem van bestuursleden, dat weet u, is dat ze zo nodig moeten besturen. En na al die jaren was het enthousiasme van corsomevrouw Haijkens voor de bloemen alleen een beetje verwelkt. Ze ging zich ook met de rest van het programma bemoeien. Er moesten meer optredens komen. Dat was zeer tegen de zin van de heer Boerma, die al zesendertig jaar Jannes moet aanhoren en er wel voor uitkijkt om die dosis te verzwaren. Afijn, de uitkomst bestond eruit dat er nu twéé feesttenten in Eelde staan, met elk een eigen programma.

Ik heb even een kijkje genomen op de website van Tynaarlo. Die zwijgt in alle toonaarden over de bijna-burgeroorlog. Wel lees ik er dat de blauwalg uit het Zuidlaardermeer verdwenen is. Ik weet niet waar het Zuidlaardermeer ligt (waarschijnlijk in de buurt van Eelde) en van blauwalg had ik nog nooit gehoord. Maar blijkbaar behoort het niet tot de gewenste fauna of flora (ik houd die dingen nooit uit elkaar) want er was eerst een waarschuwing voor uitgevaardigd, maar die is nu ingetrokken. Mooi toch? Ik geloof dat Jannes nu met een gerust hart naar Eelde kan afreizen. En dan maar hopen dat hij zich niet van tent vergist.

6 Comments

 1. 1
 2. 2

  Wikipedia blijkt soms geluidsfragmenten te hebben. Het klinkt als Tinaarlo. Het Zuidlaardermeer grenst ergens aan de gemeente… Met blauwalg (die groen is) kun je beter niet zwemmen: dat irriteert de huid.

 3. 4
 4. 5
 5. 6

  https://www.rtvnoord.nl/nieuws/187268/Onverwacht-einde-aan-feesttentruzie-bij-Bloemencorso

  Het bestuur van het Bloemencorso en de uitbater van de feesttent in Eelde gaan toch samenwerken. De eigenaar van de feesttent Roelof Boerma heeft het stokje overgedragen aan Dennis Franke. Die ging gelijk om tafel zitten met het bestuur.

  Dat meldt RTV Drenthe. ‘Ja, dat was wel een opluchting’, bekent voorzitter Jacqueline Haijkens van het bestuur van de Bloemencorso. De ruzie tussen de twee ontstond nadat het bestuur van het Bloemencorso anderhalf jaar geleden besloot de feestweek te vernieuwen. Het bestuur wilde af van het contract met de exploitant van de feesttent, maar dat lukte niet.

  Stokje doorgeven
  Boerma vindt het tijd om het stokje door te geven. ‘Dan kan ik gewoon relaxt genieten van het bloemencorso’, aldus Boerma. En dus neemt Dennis Franke de boel over, die zelf een boekingskantoor heeft dat al jaren zorgt voor de artiesten in de feestweek.

  Franke ging het gesprek aan met het bestuur van het Bloemencorso. Franke: ‘Ik heb toen gelijk gezegd: ‘Luister. Ik neem niet een tent over waar een conflict hangt.’ Nou. Daar waren ze wel positief over.’ Het bestuur kan nu eindelijk de vernieuwing doorvoeren in de feestweek waar ze al twee jaar zo op hopen.

  ‘Wat komend jaar precies gaat veranderen, weten de twee nog niet. Maar dat er een nieuwe feestweek komt – met een nieuwe tent – staat vast. ‘We hebben wilde en leuke ideeën’, zegt voorzitter Haijkens enthousiast. ‘Ik denk wel dat er andere artiesten komen en er komt in ieder geval een ander programma. Ook voor kinderen en ouderen, dus meer divers.’

  Vernieuwingen
  Over andere vernieuwingen kan de voorzitter nog niet veel zeggen. Er zijn plannen om de route van de corsowagens iets aan te passen. Zo moeten wagens straks kunnen keren, zodat het publiek alle kanten van de wagen kan zien.

  Ook hoopt de voorzitter dat wagens misschien wat meer door het centrum kunnen rijden. “Maar die plannen staan echt nog in de kinderschoenen!’, zegt ze erbij.

  De feestweek in Eelde vindt ieder jaar plaats in de laatste week van augustus. Het bloemencorso is aankomend jaar op 1 en 2 september.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>